Jak naložit maso na grilování a další tipy

20.10. 2014 • Volný čas 2615x

Grilování patří k oblíbeným činnostem Čechů již delší dobu, a proto se nemůžeme divit, že existuje celá řada vylepšení, jak si na připraveném jídle pochutnat ještě více. Negriluje se již pouze maso, ale grilovat se dají třeba i ryby, sýry či zelenina. Pojďme se tedy podívat na několik tipů, jak lépe grilovat.

Jak naložit maso na grilování

Řada lidí dělá při nakládání masa chybu v tom, že marinádu natře na maso krátkou dobu před vložením na gril. To ovšem není vůbec dobře, protože se tím pádem nestihne dostat chuť koření a bylinek do masa. Z toho důvodu je ideální maso nakládat nejméně čtyřiadvacet hodin dopředu a určitě nejméně tři hodiny před grilováním. Nejlepší volbou je příprava domácích dresinků a marinád, protože je to levnější, než si jí koupit někde v obchodě, kde navíc nemusí být chutná, a můžete si sami určit, co si do ní dáte. 

Příprava rozhodně nebývá nijak extrémně náročná. Nejlepší na nakládání masa je použít olivový olej, čerstvý pepř a některé bylinky. Oleje by ovšem v marinádě nemělo být příliš, aby během grilování nekapal do grilu a nehořel tam. Čím jednodušší marinádu si připravíte, tím víc vynikne chuť samotného masa. Maso by se mělo osolit až po upečení na grilu, protože sůl vytahuje z masa vodu a to následně pustí zbytečně hodně šťávy a při konzumaci se může zdát suché.

Co se zmrazeným masem?

Při dostatečném předstihu s naložením masa se dočkáte šťavnatějšího a křehčího výsledku. Podstatné je též marinádu z masa před opékáním trošku setřít, aby olej nekapal do grilu a nezačal hořet, protože takovým způsobem vznikají rakovinotvorné látky. 

Často se používá maso vyndané z mrazničky, ale v takovém případě se musí maso rozmrazit nejlépe přes noc v ledničce nebo při pokojové teplotě. Rozhodně nedávejte maso rozmrznout do mikrovlnné trouby! K nejlepšímu rozmrazení potřebuje maso minimálně dvanáct hodin. Úplně nejlepším způsobem je dát maso na nějakou mřížku, aby z něho mohla odkapávat rozmražená voda.

Recepty na grilování

Jednu ze zajímavých možností představuje steak s houbami. Na přípravu budete potřebovat dva hovězí steaky, tři větší rajčata, čtyři velké klobouky hub, čtyři kolečka červené cibule, dva stroužky česneku, dvě lžíce olivového oleje, čtvrtku lžičky černého pepře, pažitku a půlku lžičky soli. Na oleji si orestujte rozmačkaný česnek a přelijte ho do větší mísy. 

Klobouky hub a kolečka cibule potřete směsí a nechte je grilovat dohněda - zhruba dvě minuty z každé strany. Houby poté nakrájejte na silné plátky a společně s cibulí je ponořte do misky s olejem. Oba hovězí steaky nakrájejte na tři přibližně stejné díly, osušte je, opepřete a lehce potřete olivovým olejem. Následně grilujte tři až čtyři minuty a poté maso otočte. Délka grilování by se měla přizpůsobit tomu, nakolik chcete mít propečené maso. Na každý steak nakonec položte plátky rajčat, překryjte je směsí hub a cibule a ozdobte nasekanou pažitkou.

Kromě masa si na grilu můžete připravit také farmářské brambory. Na jejich přípravu budete potřebovat pět středních brambor, dvě cibule, dvacet dekagramů slaniny, dvě lžíce oleje, půlku lžičky soli, pepř, grilovací koření a lžičku drceného kmínu. Brambory omyjte a nakrájejte je na silnější plátky i se slupkou. Na silnější plátky nakrájejte také cibuli a slaninu. Olej smíchejte s kořením a solí. Na jehly napíchejte střídavě brambory, slaninu a cibuli. Špízy potřete okořeněným olejem a grilujte je zhruba čtvrt hodiny. Často je potírejte a obracejte.

Poměrně chutná je i obalená kukuřice. Klasy cukrové kukuřice uvařte doměkka, na prkénko si rozložte asi dvacet dekagramů anglické slaniny, posypte je petrželí a pažitkou, načež do nich zaviňte kukuřičné klas, které se ještě následně dají převázat stébly pažitky. Připravené palice potřete máslem, osolte a grilujte je v připravených alobalových miskách.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Volný čas'
Tipy na jiné články