Jak připravit lososa

06.10. 2013 • Jídlo 7927x

Losos je velice zajímavá a chutná ryba, pokud se dobře připraví. Existuje celá řada receptů a návodů na to, jak udělat z lososa učiněnou lahůdku. My se pokusíme sepsat několik všeobecných informací ohledně přípravy této ryby a následně vybereme několik zajímavých receptů, které by mohly čtenáře zaujmout. Rybí maso patří mezi velice zdravé a člověk by ho měl do sebe dostávat pravidelně, protože v sobě obsahuje důležité látky pro lidský organismus, bez nichž funguje o něco hůř. Dá se říct, že losos se v poslední době zařadil v našich končinách mezi nejoblíbenější pokrmy připravované z rybího masa. Losos je výživný, chutný a hlavně není vůbec složitý na přípravu. Losos bývá vyhledáván, protože se v něm nevyskytují kosti, a proto se člověk nemusí obávat, že by si zapíchnul špičatou rybí kůstku do krku. Losos je sám o sobě poměrně chutná ryba, a proto stačí přidat jenom pár ingrediencí na jemné dochucení. Lososa můžete zapékat, grilovat, ale dá se také klidně sníst syrový. Jestliže si nedokážete představit Vánoce bez tradičního rybího masa, ale je vám líto zabíjet kapra, pak losos představuje poměrně zajímavou alternativu.

Losos je dravá ryba, která se vyskytuje převážně v mořích, ale najít se dá také ve sladkovodních řekách. A právě jeho původ ovlivňuje jeho výslednou chuť. Losos mořského původu chutná mnohem lépe, než jeho kolega z řeky. To se samozřejmě musí projevit i na výsledné ceně ryby. I pro zdraví prospěšnější bude losos chycený v moři, protože lososa sladkovodního dostanete spíše vykrmeného v zajetí, kde se mu dávají různé granule, které změní složení tuků v jeho mase a ty se poté příliš neodlišují od nepříliš zdravých druhů živočišných tuků. Investice do dražšího lososa se tedy každopádně vyplatí. V kvalitním lososu najdete nenasycené tuky, které pomáhají snižovat riziko infarktu. Vysoký poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin v tuku lososa má též pozitivní význam v prevenci kardiovaskulárních chorob, trombózy a trochu pomáhá se zmírněním některých příznaků lupénky. V případě ryby obzvlášť platí, že by se mělo vybírat pouze čerstvé zboží. Ideální je nakoupit si pouze malé porce v co největší dostupné kvalitě. Zakoupený losos se musí pořádně očistit a nakrájet na potřebné kousky. Před samotnou přípravou se určitě vyplatí si připravené kousky naložit do olivového oleje a k tomu se třeba dají přidat bylinky podle chuti. Velice dobrá kombinace je losos a citronová šťáva.

A jaké konkrétní recepty by se na přípravu lososa daly doporučit? Takových by se našlo určitě hodně, ale my si vybereme trojici, která zaujme každého milovníka lahodných rybích pokrmů. Prvním receptem je losos s bylinkovou omáčkou. Jedná se o takový standard, který snad nikoho nezklame. Křehké lososí maso s jemnou bylinkovou omáčkou je totiž velice chutné. Na přípravu bude potřeba jeden losos, 120 gramů másla, jeden citron a jedna lžička kmínu. Pro přípravu omáčky si musíte zajistit 250 mililitrů smetany, tři až čtyři snítky petržele, 100 mililitrů mléka, hrst lístků bazalky, sůl a lžíci hladké mouky. Podle potřeby se dá také přidat mletý černý pepř. Zakoupený losos už musí být vykuchaný a stačí ho jenom zbavit ploutví popřípadě hlavy. Poté se rozkrojí na dvě poloviny a dále na jednotlivé porce. Losos se také vůbec nemusí půlit, ale stačí ho rozkrájet na podkovy. Před smažením rybího masa si musíte připravit ještě základ na bylinkovou omáčku. Petrželka a lístky bazalky se nasekají najemno, v malém množství mléka se rozkvedlá lžíce hladké mouky a následně se promíchá se zbytkem mléka a se smetanou. Kousky lososa se pokapou šťávou z citronu, jemně zapráší moukou a vloží na pánev s rozehřátým máslem. Maso se osolí, posype kmínem a opéká z obou stran dozlatova. Jakmile se losos opeče a změkne, můžete ho vyndat z pánvičky. Na pánev s máslem po smažení lososa nasypte nasekané bylinky, nechte prohřát a zalijte smetanou a mlékem. 

Dále se jídlo ochutí podle potřeby solí a pepřem. Již hotového lososa stačí polít bylinkovou omáčkou a ozdobit plátkem citrónu. Jídlo se podává s pečenými či uvařenými brambory, ale velice chutná může být i rozpečená bageta či toastový chleba. Druhým zajímavě vypadajícím receptem je losos s hořčičnou omáčkou. Na dvě porce bude zapotřebí 400 gramů čerstvého lososa, jeden bobkový list, dvě snítky kopru, čtyři kuličky celého černého pepře a dvě lžíce citrónové šťávy. Pro výrobu omáčky je zapotřebí si vyndat mletý černý pepř, sto gramů lučiny, 150 gramů zakysané smetany a jednu lžičku mleté hořčice. Podle chuti se jídlo přisolí a podle potřeby se může hodit také olej. 

A jak na přípravu? Porce čerstvého lososa se zbaví kůže, omyjí a osuší. Dále se osolí, okyselí citrónovou šťávou a k tomu se kápne olivový olej. To celé se nechá půl hodinky odležet. Máslo se nechá rozpustit. Na hořčičnou omáčku bude zapotřebí smíchat lučinu se zakysanou smetanou a mletou hořčicí. Celá směs se osolí a opepří. Poté se použije napařovací hrnec, voda se osolí, přivede k varu a vloží se do ní bobkový list, celý pepř a tři snítky kopru. Celé to nechte dvě minuty povařit a přiložíte napařovací nádobu s lososem. Přikryjete pokličkou a dusíte v páře po dobu zhruba deseti minut. Záleží vždycky na velikosti porcí. Ryba by měla zesvětlat a pustit šťávu, takže bude připravená k servírování. Losos se podává s hořčičnou omáčkou, bramborem a chybět by neměla ani čerstvá zelenina podle chuti. 

Ani třetí recept nebude o nic horší než předchozí dva. Jednoduchý pečený losos na svoji přípravu potřebuje alespoň dvě podkovy z této báječné ryby, olivový olej, sůl, petržel, citrón a česnek. Nejprve si připravte plech, který si vyložíte pečicím papírem a potřete olejem. Připravené osušené porce lososa se potřou olejem, osolí a vloží do trouby předehřáté na dvě stě stupňů Celsia. Losos by měl být do patnácti až dvaceti minut hotový, přičemž samozřejmě záleží na tloušťce plátků lososa. Během pečení se klidně podkova lososa může ještě jednou přetřít olejem. Před skončením pečení by se navrch měla přidat ještě nasekaná petržel se stejně upraveným česnekem, to vše smíchané s trochou oleje. Výsledné jídlo by se mělo servírovat společně s plátkem citrónu. Jako vhodná příloha se jeví brambory na různý způsob.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Jídlo'
Tipy na jiné články