Tipy na pečení v domácí pekárně

15.10. 2015 • Jídlo 2817x

Lidé se velmi často táží na to, zda-li je domácí pekárna určena výhradně na pečení chleba anebo si v ní můžete upéct také různé jiné dobroty. Odpověď je celkem jednoduchá a potěšující, jelikož v pekárnách, které nejsou úplně těmi základními se dá lehce péct třeba taková vánočka, koláče anebo třeba croissanty. Pakliže si zakoupíte opravdu kvalitní pekárnu, tak si v ní klidně můžete udělat různé džemy anebo šťávy. Zajímavé jsou také možnosti pečení rohlíků anebo třeba takových zákusků. Speciální pekárny jsou schopny udělat i domácí sýry anebo jogurty.

Mezi další velmi často kladené dotazy patří ten, který se týká samotné údržby pekárny. Jak tedy pekárnu udržovat a čistit? Na omytí pekárny vám bude bohatě stačit navlhčený kousek hadříku. Pro čištění zevnitř lze použít i nějaký čistící prostředek. Pakliže dojde k tomu, že nečistoty jsou přischlé, tak pekárnu jednoduše nechte zhruba půl hodiny odmočit. Nedělejte to ale příliš často, jelikož přítomnost vody může mít za následek zhrubnutí těsnící hmoty, která se nachází ze spodní části formy. 

Velmi častým dotazem je také otázka na dobu samotného pečení. Ta se pohybuje v rozmezí od tří do pěti hodin. Záleží hlavně na tom, jaký druh chleba se rozhodnete upéct. Některé pekárny nabízejí i program, ve kterém se vám chleba upeče za zhruba dvě hodiny. Jedná se o takzvaný program zrychlený. Pravda je ale taková, že takto upečený chleba není nikterak chuťově na výši. Inu, práce kvapná, málo platná. 

Mnozí lidé se také ptají na to, proč jejich chléb nenakynul. Důvodů může být několik, nicméně tím nejčastějším je ten, že při pečení zapomenete na některou z přísad, zpravidla na droždí. Mnohdy se také stává, že součástí těsta je málo vody. Pokud se vám bude zdát chléb v domácí pekárně upečený příliš křupavý neskutečně se drobí, tak naším tipem je přidání soli. 

Pakliže se máme zmínit o nějakých tipech pro domácí pekárnu a chleba v ní upečený, tak ke třeba říct, že samotný chleba by měl být uchováván ve vakuu. Zůstanou mu tak ty nejlepší vlastnosti, kterými disponoval těsně po dopečení. Pokud se vám stane to, že chléb nejde jakoby odlepit od samotné formy, tak jej jednoduše nechejte vychladnout a až potom formu vyklepněte na místo k tomu určené, to znamená do ošatky, na utěrku či jinam. Pokud vám chléb příliš vyskočí, tak si příště rozhodně dejte pozor na množství droždí, které do těsta dáváte. 

Jako velmi zajímavý tip se nám osvědčilo také pořízení různého příslušenství, které nám může pomoci se samotným pečením chleba. Mezi velmi dobré pomocníky při pečení patří například takový vpichový teploměr. Pakliže chcete znát teplotu uvnitř chleba a vědět, zda-li je již opravdu hotový, tak si tento teploměr můžete koupit. Stojí zhruba kolem 200 korun. Koupit byste si také měli ochranné rukavice, jelikož chleba je po vytažení z pekárny velmi horký. Nezapomeňte na různé ošatky. Chléb se do nich dobře vyklápí a poté ho v nich můžete i servírovat. Vypadá to opravdu velmi stylově. Ošatky mohou být z plastu, pedigu anebo klasicky slaměné.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Jídlo'
Tipy na jiné články