Jak na dobrou kávu

08.10. 2013 • Jídlo 1363x

Káva je téměř pro každého synonymem každodenní vzpruhy, stejně jako chvíle klidu. Ráno nám káva pomáhá otevřít oči a připravit se na budoucí den, po obědě je momentem sladkého nicnedělání doplněného například o zákusek, čokoládu nebo jinou sladkou drobnost. Káva je „in“, káva je moderní, chtěná, milovaná – a přeci je její historie a tradice již tak letitá. Uvědomujete si například při dopřávání si doušků tohoto voňavého hnědého moku plného kofeinu, kolik lidských životů za kávu padlo místo za vlast? Doba zakládání kolonií, stejně jako například hladomory na Jávě pár století nazpět, které zavinil nedostatek půdy pro pěstování tolik potřebné rýže, jsou skutečnosti, které nelze z naší historie smýt nebo na ně zapomenout.

My se ale můžeme radovat, že díky pěstitelům - průkopníkům šálek kávy denně máme. Ne každý ale umí kávu správně připravit, a tak jsou promrhány vlastnosti jinak kvalitních a velmi chutných zrn kávovníku. Tento článek tu pro vás tedy je kvůli základní orientaci v dané problematice. Samozřejmě víc vědomostí a znalostí načerpáte u odborné literatury, avšak v dnešní uspěchané době má jen málokdo čas na studování stohů knih.

Nekupujte náhražky, ale pouze kvalitu

Základním pravidlem pro dobrou kávu je to, že přestanete kupovat nejrůznější směsi 2 in 1, 3 in 1 a podobně. To není káva, to je směs prášku mleté kávy, cukru a sušeného mléka. A to v tom lepším případě. V tom horším ve složení najdete i nejrůznější konzervanty, stabilizátory a podobně – zkrátka chemii, která do kávy jen stěží patří. Pokud si ale kávu sami umelete, vsypete do ní cukr a vlijete pravé mléko, budete mít zážitek o sto procent jiný – a lepší! Ani instantní granulovaná káva není to pravé ořechové. Proč máte nutkání vidět kávu v granulkách, což rozhodně není její přirozená podoba?

Druhou, nejinak důležitou zásadou pravého milovníka kávy, je nekupovat kávu namletou. Namletá káva je spíše prášek, který je velmi náchylný na vyčichnutí i na ztrátu chuti. Navíc hovoří i tom, že se prodejce styděl zákazníkovi ukázat, jakou mělo podobu kávové zrno před namletím. To svědčí ve prospěch teorie, že asi nebylo o co stát a že jako zrnka by se nám daná káva moc nelíbila. Navíc krom ztráty na kvalitě zážitku z šálku kávy zhotoveného právě z umleté suroviny také hrozí rychlejší zkažení. Naprostým ideálem pak je mlít si zrnkovou kávu těsně před zalitím horkou vodou, a to pouze v takovém množství, které zrovna potřebujete.

Správné skladování kávy je klíčem k úžasné chuti

Uskladnění kávy je také bodem, který není možné opomíjet. Nejlépe kávě bude ve vzduchotěsné tmavé nádobě, jakou může být například plechovka. Skleněné dózy, jak již jistě tušíte, jsou pro skladování dobré suroviny holý nesmysl.

Čtvrtou důležitou věcí je chystat kávu čistě. Používat horkou vodu z rychlovarné konvice zbavené vodního kamene, lít ji do hrnečku, ve kterém předtím nestála dva dny šťáva nebo džus a podobně. Také jestli používáte odměrku, kterou porcujete do hrnečku kávu, nepoužívejte ji již na nic jiného! Pravidelně dopřejte očistu mlýnku na kávu, kde zůstávají částečky z předchozího mletí. Totéž se týká kávovaru, pakliže tento přístroj používáte. I ten by měl procházet kvalitním a nezřídkavým čištěním. Je to možná zvláštní, ale káva má velké sklony ke žluknutí, což určitě ve svém šálku nepřivítáte.

Káva a správná voda

Voda, aneb víceméně 90 a více procent objemu šálku, je také velikým úskalím při přípravě exkluzivního nápoje. Voda z vodovodu je sama o sobě tvrdá a zatížená minerály či jinými látkami, které chuť kávového moku kazí. Proto je na místě pořídit si filtrační konvici, díky které voda projde pročištěním dříve, než vy ji budete moci vypít. Přefiltrovaná voda navíc vydrží dlouho, a tak není ani nemožné postavit si konvici s ní do lednice. Ale zde pozor na pachy v ní! Pokud svoji lednici pravidelně neodmrazujete a nečistíte, tudíž nebojujete se zápachem, vodu v ní uloženou nejspíš rychle znehodnotíte.

Nádoba, do které svůj denní povzbuzovač svěřujete, také hraje jistou roli. Tak například keramika opatřená glazurou je přesně ten typ nádobí, které má od kávy dát ruce pryč. V glazuře totiž vždy najdete drobné prasklinky a trhlinky vedoucí až k povrchu keramické hlíny, ve kterých se usazují pachy a chutě tekutin, které do takových hrnečků lijete. Když si přičichnete k těm, co máte doma, určitě shledáte, že přímo nevoní...A my ke kvalitní přípravě kávy potřebujeme něco, co nenese předem žádný pach či nádech. Proto se tak moc hodí skleněné a dobře omyvatelné nádoby, nebo pak porcelán.

Vyplatí se kvalitní zrnková káva?

Co je samozřejmostí, kvalitní kávu nemůžeme dostat z nekvalitních zrn. Pokud si koupíme nejlevnější „standard“ směs, na které navíc sotva dovedeme nalézt místo původu, musíme mít na paměti, že takový výrobek je lepší spíše na pečení rádoby kávových dortů, než na konzumaci v tepelné podobě. Vše samozřejmě začíná již u toho, jak bylo pečováno o keřík kávovníku, jak a kdy byla sebrána kávová zrna, kde byla uskladněna, jak transportována, jak upražena...to vše dohromady tvoří pomyslnou skládačku toho, z čeho se pak odvíjí logicky i kvalita celého nápoje. Vězte, že pokud jste opravdový gurmán a v dobré kávě si libujete, neměli byste se spokojit jen tak s něčím nebo se omezovat pouze na nabídku v našich supermarketech. Ty největší skvosty a poklady totiž zpravidla najdete u malovýrobců, u prodejců fair-trade zboží a podobně. Spolehnout se případně můžete i na nákup kávových zrníček ve vyhlášených kavárnách nebo tam, kam rádi chodíte, protože vám v daném podniku káva chutná. Rozhodně se vyplatí svoji oblíbenou odrůdu, kvalitu i značku krok za krokem vystopovat. I když to možná bude chvílemi takřka detektivní práce, výsledek za to stojí.

Můžete si pohrát také s tím, v čem kávu připravíte. Jestli jen budete zalévat kávu v hrnečku, nebo zda si pořídíte kávovar, džezvu, moka konvičku...Je to jen na vás. A ač bych článek ráda uzavřela tím, že káva přece není žádná věda, raději to neudělám. Káva může mnohdy působit i jako hotová alchymie, pakliže je její výsledek ale chutný, vyplatila se! Přeji tedy dobrou chuť a doufám, že dodržování alespoň těch zásadních, zde vypsaných zásad, pomůže z vašeho šálku kávy udělat nezapomenutelný zážitek!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Jídlo'
Tipy na jiné články