Jak vybrat domácí pekárnu?

05.10. 2015 • Jídlo 759x

Určitě chcete předejít situaci, že si vyberete nový přístroj na pečení chleba a nebudete s ním spokojeni, jelikož nesplňuje některý z požadavků, které by splňovat měl. Je velmi těžké vybírat si z nepřeberného množství modelů pekáren, které jsou dnes nabízeny na pultech obchodů je obrovské. 

Prvním kritériem výběru bude pochopitelně to, které se bude týkat práce samotné domácí pekárny. Co se týká této práce, tak vězte, že máme na mysli zejména spolehlivost přístrojů. Ideální je zkušenost někoho známého, který vám výrobek přímo doporučí. Pakliže ale toto doporučení nedostanete, tak volte pochopitelně značkové výrobky, které by měly zaručovat kvalitu. Ideálním způsobem, jek vybrat kvalitní domácí pekárnu, je přečíst si různé recenze na internetu. Uživatelé se zde svěřují s tím, jak jim domácí pekárny fungují. 

Kdybychom měli být konkrétnější, tak je třeba zaměřit se před koupí samotné pekárny na následující faktory. 

Tím prvním je skutečnost, jak velký bochník chleba budete chtít upéct. Na trhu naleznete pekárny, které mají různý obsah pečící misky a bochník v nich upečený může mít různý tvar a rozličnou hmotnost. Pakliže chcete zakoupit rodinnou pekárnu, která bude vyhovovat potřeba rodiny se čtyřmi členy, tak si zakupte takovou, jejíž obsah pečící nádoby bude kolidovat mezi 1200 až 1300 gramy. Velmi důležitým kritériem pro výběr domácí pekárny je bezesporu množství režimů, ve kterých je tato pekárna schopna péct. Vybrat si můžete z různé intenzity žáru a také rozličné tvrdosti kůrky. Záležet bude jen na vaší chuti.

Velmi důležitým mezníkem se jistě stane ta skutečnost, který chléb bude vaší rodině vyhovovat. Někomu je celkem jedno, jaký chleba sní a někteří příznivci zdravé výživy rozhodně chtějí pouze chleba vícezrnný a nebo celozrnný. Lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, musí mít mouku bezlepkovou. Zkrátka je třeba se nejprve podívat, které programy domácí pekárna nabízí. Pakliže patříte mezi opravdové fajnšmekry, tak věřte, že v domácí pekárně upečete také třeba takovou pizzu anebo různé sladké pečivo. Na své si přijdou například milovníci vánoček či croissantu. 

Dalším faktorem, který by měl ovlivnit váš výběr, je ten fakt, zda-li pekárna bude péct na šířku anebo na výšku. Pakliže pečou pekárny na šířku, tak mají zpravidla dvě metličky na hnětání. U pekáren výškových to bývá pouze jedna. Všeobecně se udává, že model se dvěma metličkami umožní lepší prohnětání chleba. 

Asi nejzákladnějším parametrem pro výběr domácí pekárny je pochopitelně její cena. Domácí pekárny seženeme již od 900 korun. Tato cena odpovídá opravdu těm nejobyčejnějším modelům. V různých obchodech anebo třeba na internetu lze ale koupit domácí pekárny klidně i v ceně okolo 4 až 5 tisíc korun. Cena se pochopitelně odvíjí od toho, co pekárna umí, anebo naopak neumí. Mezi standardní funkce, kterými by měla disponovat i základní pekárna, patří třeba odložený start, pojistka proti vypnutí elektrického proudu a takové třístupňové propečení kůrky. 

Velmi důležité jsou jistě také rozměry samotné pekárny, kdy bude záležet hlavně na velikosti vaší kuchyně, respektive množství místa v ní. Velikost pekárny je vždy uvedena v nabídkových letácích jednotlivých výrobců anebo distributorů. 

Co se týká hmotnosti, tak by neměl být problém transportovat tyto pekárny z místa na místo, jelikož rozmezí váhy jednotlivých pekáren se pohybuje mezi 5 až 8 kilogramy.

Pokud si budete chtít spočítat spotřebu pekárny, tak se určitě neorientujte podle samotného příkonu, jelikož je to nepřesné. Spotřeba domácí pekárny se pohybuje průměrně mezi hodnotami 0,2 až 0,5 kilowat hodiny.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Jídlo'
Tipy na jiné články