Jak zhubnout díky čaji puerh

20.08. 2014 • Zdraví 1053x

Patříte i vy mezi ty z nás, kteří se snaží zhubnout nějaké to kilo, a přemýšlíte, jak byste to urychlili a co by mohlo tento proces podpořit? Vyzkoušejte čaje na hubnutí Pu-erh. Jsou velice oblíbené a mají i mnoho dalších pozitivních účinků.

Čaj Pu-erh

Tento čaj je známý již velmi dlouho, pije se už cca 2000 let a je považován za jeden z nejkvalitnějších čínských čajů . Je specifický svou zemitou chutí, ta se ale může lišit vždy podle kvality čaje a způsobu jeho přípravy. Také čím je čaj starší, tím je chuť jemnější a stává se mírně nasládlou.

Na našem trhu najdete tento čaj v různých kvalitách, chcete-li však, aby měl skutečně požadované pozitivní účinky na vaše tělo, je potřeba zvolit Pu-erh vyšší třídy .

Pěstování Pu-erh je nejvíce rozšířeno v čínské provincii Jun-nam, díky tamnímu specifickému klimatu, které je pro čaj ideální. Pojmenován byl podle okresního města, ve kterém dochází k jeho následnému zpracování. To probíhá na základě dodatečné oxidace černého čaje. Pu-erh je čaj tmavší barvy, její intenzita je závislá na délce luhování. Při delší době luhování může připomínat až černou kávu.

Jeho sklizeň probíhá vždy třikrát do roka a čaj následně rozlišujeme právě podle typu sklizní. Některé jsou sklízeny v první polovině dubna, další pak na přelomu července a srpna a zbylé v průběhu září a října.

Pu-erh rozdělujeme také podle zpracování, a to následně:

SHENG: Jednotlivé lístky rostlinek se nejprve nechají zvadnout. Poté dochází k jejich zahřátí na pánvi a ke srolování. Následuje sušení na slunci a v závěru napaření a lisování.

SHU – MAO CHA: V tomto případě se lístky nechají nejprve zoxidovat, teprve poté přichází jejich třídění, napařování a následné lisování.

Druhy Pu-erh

U čajů Pu-erh můžeme rozlišovat čtyři základní druhy. Jsou to následující:

SHU-tmavý: patří mezi nejrozšířenější a u nás nejznámější. Vzhledem k tomu, že má představovat náhražku drahého a vysoce kvalitního čaje Shen, jeho kvalita nebývá příliš vysoká. Dá se však pořídit i vy vyšší třídě .

SHENG-zelený: Velmi starý druh tohoto čaje, na našich trzích není příliš rozšířený. Vyznačuje se typickou medovou chutí, která časem přechází až v zemitou.

Bílý: V této formě se setkáme s lisovanými tipsy čajovníků

Květový: Zde se jedná o květy čajovníků, které jsou roněž lisované

Pozitivní účinky

Aby byla při přípravě zachována kvalita čaje, je nezbytné připravovat každý šálek zvlášť. Nikdy si nedělejte zásobu do velké konvice. Bavíme-li se o kvalitě, z jedné dávky Pu-erh je možné udělat i více nálevů. Pro upřesnění, jedna čajová lžička čaje je ideální na hrnek o objemu 1/4l. Voda na zalití musí projít varem, ale nesmí být již vroucí, tzn., že ideální teplota je cca 95 °C. Chceme-li dosáhnout lepší chuti, je dobré nechat vodu odstát, vhodná není ani voda chlorovaná. Délka luhování čaje po zalití je cca půl minuty, při dalších nálevech je potřeba postupně tuto dobu prodlužovat.

Čaj Pu-erh je také specifický ve svém skladování, neboť se neuzavírá do nádob jako ostatní čaje. Vzhledem k tomu, že u něj probíhá dodatečná oxidace, je potřeba, aby měl stálý přísun vzduchu.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Zdraví'
Tipy na jiné články