Jak ušetřit na jídle a přece se dobře najíst

19.09. 2014 • Bydlení 1184x

V dnešní době je bohužel v naší zemi velká spousta rodin, které bojují se svým domácím rozpočtem a musí hodně šetřit . Tímto článkem bychom chtěli všem  ukázat,  že i na potravinách a jídle můžete ušetřit, ne však na úkor kvality.  Budete-li totiž kupovat jen ty nejlevnější výrobky, podepíše se to negativně na vašem  zdraví.  Nyní si společně probereme, na čem můžete při vaření uspořit.

1.  Vařte si a stravujte se doma. V každé restauraci či jídelně je v ceně jídla započítán i servis, energie a další provozní náklady, což cenu značně navyšuje. Uvaříte-li si doma, cena bude rozhodně nižší.

2.  Ačkoli to může znít hloupě, v dnešní době se zcela jistě vyplatí sledovat slevové akce jednotlivých obchodů a pokud možno, využít letákových akcí. Většinu surovin, které nespotřebujete čerstvé, můžete následně uchovat v mrazáku.  Pamatujte pouze na to, abyste poté potraviny přibližně do měsíce zpracovali, neskladujte je takto dlouhodobě, neboť pak ztrácejí na kvalitě a hodnotě. Platí to zejména u masa.

3.  Vyhněte se nakupování polotovarů, neboť do jejich ceny se vždy promítá i jejich tepelné zpracování, náklady na práci zaměstnanců a obal. Nakoupíte-li si suroviny a stejný pokrm si připravíte sami doma, nejen že ušetříte, ale připravíte si pokrm levnější a zdravější. Vyhnete se tak obsahu spousty konzervantů, několika druhů barviv a umělých aromat.

4.  Před každým nákupem si udělejte seznam věcí, které budete potřebovat. Sestavte ho také podle jídelníčku, který máte v nejbližší době v plánu vařit. V obchodě pak nakupujte striktně dle seznamu, vyhnete se nakupování věcí, které vlastně vůbec nepotřebujete.

5.  Jste-li milovníky jogurtů, v dnešní době vás může nepříjemně překvapit jejich vysoká cena, nehledě na to, že obsahují spoustu chemických přídavků. Z tohoto důvodu doporučujeme klasický bílý jogurt, který pořídíte nejlevněji. Doma ho můžete dochutit např. medem, čokoládou, ořechy, džemem, nebo čerstvým ovocem. Variant je velká spousta, navíc ušetříte a jogurt bude chutnější a zdravější.

6.  Velkou položku v útratě každé rodiny bezesporu tvoří pečivo. Možná by vás měsíční částka dosti překvapila, pokud byste si ji spočítali. Máte-li čas, investujte jej do pečení rohlíků, housek nebo vdolků vlastní výroby, které navíc nebudou obsahovat přidané chemické látky. Řešením může být také zakoupení domácí pekárny, která vám poté ušetří spoustu času. Pořídíte do ní různé druhy již hotových směsí.

7.  Již kuchyně našich babiček se neobešly bez brambor, luštěnin, pohanky, jáhel apod. Mělo to samozřejmě svůj důvod. Je možné je pořídit velmi levně, proto se naučte vařit z luštěnin v suchém stavu, ovesných vloček, pohanky, kukuřičné mouky apod.

8.  Zamyslete se, zda vaše rodina nekonzumuje zbytečně velké množství uzenin a masa, neboť tyto suroviny tvoří většinou v rozpočtu velké výdaje. Tradicí v minulosti bylo maso pouze v neděli…zvažte např. návrat k těmto zvykům.

9.  V případě že nakupujete maso, udělejte si průzkum nejbližších řeznictví. Možná ani netušíte, že právě tam můžete nakoupit maso levněji než v nyní oblíbených supermarketech. Nehledě na to, že jistě bude i kvalitnější a čerstvější.

10.  Zásadně nekupujte již naporcované kuřecí řízky. Jejich cena v obchodech je velice přemrštěná. Kupte vždy celé kuře, které si doma vykostíte. Je cenově mnohem dostupnější a nabízí se vám široká škála využití všech jeho částí.

11.  Využijte internet a kuchařky, kde můžete nalézt nepřeberné množství receptů ze základních a levnějších surovin, jako např. z brambor, těstovin, rýže, krupice, ovesných vloček a pohanky. Neváhejte se pustit do přípravy lívanců, palačinek, bramboráků nebo langošů. Vyzkoušejte těstoviny na různé způsoby, např. s mákem, kaše mnoha variant, jako jsou rýžová, jáhlová, krupicová nebo ovesná. Levné jsou i bramborové knedlíky, do kterých můžete experimentovat s náplní. Máte-li čas a energii, uvařte si tvarohové knedlíky s ovocem.

12.  Už naše babičky se držely pořekadla, že polévka je základ. Tvoří ji převážně voda, ovšem talíř polévky zcela jistě zasytí. Vařte vždy větší množství, aby bylo i na přidání.

13.  Některé suroviny nakupujte především v sezóně jejich sklizně, jsou v té době nejlevnější. Platí to např. u švestek, jahod apod.

14.  Máte-li vlastní zahrádku, neváhejte se pustit do pěstování některých druhů ovoce a zeleniny. Značně ušetříte a navíc se vyhnete chemickému ošetření. Vámi vypěstované suroviny budou zdravější.

15.  V případě, že máte možnost vyrazit do lesa, určitě neváhejte, neboť se vám nabízí sbírání hub, malin, ostružin, borůvek apod. Vše je pak čerstvé a ušetříte. Pokud suroviny nespotřebujete ihned čerstvé, můžete houby usušit, zamrazit, lesní plody rovněž zamrazit, nebo si vyrobit zavařeniny.

16.  Do školy či zaměstnání si připravujte vlastní svačiny. Nebudete pak nuceni nakupovat např. drahé bagety k rychlému zasycení. Tato svačina vás totiž může stát stejně, jako celý doma připravený oběd. Postačí vám např. housky s máslem, tvarohem, rohlíky s džemem nebo salát z čerstvé zeleniny.

17.  Nebojte se do svého jídelníčku přidat sóju. Je totiž velmi zdravá, navíc levná a zasytí vás. Existuje nepřeberné množství způsobů, jak ji připravit.

18.  Vyhněte se nakupování minerálních vod, limonád a jiných nápojů v PET lahvích. Využívejte vodu z vodovodu, kterou si můžete dochutit citronem nebo sirupem. Je to mnohem  levnější a navíc ekologičtější varianta.

Využijte výše uvedených rad a i vy sami jistě objevíte spoustu dalších nápadů, jak můžete na jídle ušetřit, ale zároveň se dobře a zdravě najíst. Nevěřte tomu, že bohatí lidé se stravují lépe, natož zdravěji, neboť právě oni často využívají restaurací a polotovarů. Svému zdraví mnohem víc prospějete, vrátíte-li se k domácí kuchyni našich babiček. Všem přeji dobrou chuť.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Bydlení'
Tipy na jiné články