Jak se připravit na pečení vánočního cukroví

23.10. 2013 • Volný čas 1136x

V našich zemích je běžným zvykem péct na vánoční svátky domácí cukroví. Domovem sladké pečení nádržně provoní a povzbudí tak vánoční atmosféru. Pečení vánočního cukroví by mělo rodinu spojit, maminka společně s dětmi je ideální obrázek pro pečení cukroví, a tatínek, který následně vše ochutnává a malé pomocníky i svoji manželku odměňuje polibkem. Ne však všechny ženy si pečení tímto směrem užívají. Chtějí mít naprosto perfektní cukroví, identické tvary a hlavně hodně druhů. Je to jakási nevypsaná soutěž mezi hospodyňkami po celé ČR – chlubí se sousedkám, tchýním, sestrám anebo všem přátelům na sociálních sítích, kolik že druhů stihli napéct a nezapomenou přihodit i reprezentativní foto. Jenže k čemu to je? Děti by jistě rády pomáhaly a co je milejší, než harmonizující rodina se šťastnými dětmi, pyšnými na své výtvory. A protože ne všechny ženy jsou zkušené pekařky, a tak při svém prvním, oficiálním pečení, potřebují několik osvědčených a dobrých rad.

Co budeme péct

Úplně prvním krokem je seznam cukroví, které chceme péct. Ideální je se zeptat všech členů rodiny, co si přejí oni, protože přece to chcete péct pro rodinu, tak ať vaše vyložené úsilí nepřichází vniveč. Kolik druhů a množství se rozhodnete tvořit, je jen na vás. Nutné je z tohoto seznamu vytvořit nákupní seznam a vše propočítat do přesného množství. Suroviny je nutné si včas zakoupit. Obchody sice v předvánočním období rychle reagují na potřeby trhu a snaží se vykoupení zboží doplňovat, jenže ne vždy se to podaří, protože i dodavatel může mít omezené zásoby. Proto pokud můžete, vše si zakupte dopředu (ne v létě), ale takový listopad je vhodný už je proto, že obchody nejsou přesyceny nakupujícími, jako v prosinci.

Místo

Upravte si místo, kam budete krabice a dózy uskladňovat, aby se vám nestalo to, že je nebudete mít kam dát, nebo jen tak ledabyle položíte, že je brzy někdo vyklopí, krabice spadne a křehké rohlíčky se rozdrtí. Většinou se cukroví ukládá do kartonových krabic, které se vykládají mastným papírem z jednoduchého důvodu – aby krabice neprosákly.

Materiál

Zkontrolujeme a z odložených zásob vytáhneme formičky, vykrajovátka, zdobičky, váleček aj., zda jsou všechny v pořádku, případně koupíme nové. Ošetříme i stav a množství pečícího papíru a alobalu.

Pokud používáme vlašské ořechy, které jsme si na podzim nasbírali, pak nezapomeneme všechny včas naloupat. Ideální je si večer s rodinou sednout k televizi a úkoly při loupání ořechů si rozdělit. Z jader vyberte také ty „zdařilé“ a reprezentativní a odložte je na zdobení, pokud plánujete.

Dobré rady pro pečení

Mouku vždy prosejte. Těsto a samotné cukroví pak bude nadýchanější, křehčí a tak obdivuhodnější. Tuky na pečení před pečením vytáhněte z lednice a nechte nějakou dobu na lince, aby dosáhly pokojové teploty a lépe se pak zpracovávaly do těsta. Zpracované těsto vložíme do lednice a tento čas využijeme na zpracování dalších těst. Poté zpracováváme, klidně i až na druhý den, kdy je těsto lépe zpracovatelné. Pamatujeme také na to, že během pečení plechy nikdy nemyjeme vodou, ale jen vytřeme papírovým ubrouskem a vymažeme. Cukroví se tak nebude připalovat. Také je praktické pod formičky, ve kterých se těsto peče, vkládat pečící papír. Těsto, které nabude v troubě, se tak nepřipaluje na plech, ale na papír, který se vyhodí a vy se zbavíte složitého a pracného mytí. Polevy vždy a za všech okolností nanášíme na cukroví vychladlé. Pokud máme obavy, abychom někde nějaký postup nezkazili, je jednoduché si práci rozdělit na několik dní a to že jeden děláme pouze těsta, druhý tvarujeme a pečeme, a třetí zdobíme.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Volný čas'
Tipy na jiné články