Jak se zbavit pachu v lednici?

15.10. 2013 • Bydlení 2232x

Asi se to stalo snad každé, i té nejlepší hospodyňce. V lednici jsme něco založili, to se zkazilo a vytvořilo velice nepříjemný pach. A i když odstraníte původce, tedy zkaženou potravinu, zůstává v lednici nepříjemný zápach i nadále. Myjete, snažíte se, možná nepříjemný zápach zmizí a dost možné je, že i ne. Ono totiž prostřední v lednici, pokud se nabaží jistého nepříjemného puchu, pak stěží je opouští.

Proč tomu tak je, je celkem nedůležité zjišťovat. Vše způsobuje teplota a uzavřené prostředí, které nevětrá. Také častým problémem, se zápachem v lednici je, pokud do něj vložíme vařené jídlo s typickým aroma. Nemusí být nepříjemné, ale ve spojení s jinými potravinami vytvoří velice nepříjemný odér, který omezí i dobrou chuť daného jídla a jiných potravin.

Je proto nezbytné, při skladování jídel v lednici se držet jistých zásad. Ta první a hlavní se nese ve znamení uzavřenosti. Vždy a za každých okolností vkládejte jídlo do lednice nejen vychlazené, ale i s poklicí, či jinak kompletně zabalené. I tak se nějaký ten puch dostane ven, ale rozhodně se jeho výraznost citelně sníží.

Aby vaše lednice měla příjemné aroma a potraviny uchovávala čerstvé i chutné, je nutné ji pravidelně mýt. Minimálně jednou za měsíc veškeré potraviny vyndejte, všechny polici i šuplíky kompletně umyjte a nechte vyschnout. Vlastní pozornost věnujte i oděvnímu kanálku, který přebytečnou vodu odvádí ven. Pokud je uspaný, voda se zadržuje a často se pak tvoří plísně. Propláchněte ho desinfekčním přípravkem.

Do vody, kterou lednici vymýváme, nemusíme dávat žádný drahý přípravek. Postačí štamprlička octa. Jeho oxidační účinky znaly již naše babičky a jednoduše s ním čistili, co bylo potřeba. Nemějte obavy, že vše bude cítit po octu. Naopak – ocet veškerý puch pohltí a sám, jakoby splyne s „davem“. Navíc veškeré zárodky plísní, baterií či jiných nevítaných hostů v lednici jednoduše zničí.

Podobné účinky má i citron. Bohužel se ale stává, že při čištění zanechává zbytky dužiny a tudíž není vše úplně a zcela perfektní. V čem ale citron stěží nahradíme, je jeho speciální úloha v lednici. Pokud se pachů nějakým způsobem nemůžete zbavit, rozkrájíme jej na části, nejlépe poloviny, se kterými se takto snadno pracuje, a tyto části pak vložíme do jednotlivých polic a přihrádek v lednici. Citron v tomto stavu, při této teplotě sice nějak zvlášť lednici neprovoní, ale pohltí nepříjemné pachy. Což je vždy žádoucí.

Aby se v lednici nehromadily nepříjemné zápachy, je také nutné potraviny pravidelně kontrolovat a zkažené, nahnilé, či jinak nepoživatelné jídla prostě vyhazovat. Může vám být toho sice líto, protože víte, kolik to stálo, nebo jak dlouho jste to vařili, ale jíst zkažené potraviny je nejen nevhodné, ale pro zdraví i nebezpečné.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Bydlení'
Tipy na jiné články