Jak pěstovat rajčata

15.08. 2014 • Různé 1192x

Máte zahrádku nebo alespoň balkon? Pak si nemusíte kupovat rajčata v obchodě. Vypěstujte si svá vlastní. Chcete vědět jak na to? Přibližme si pěstování rajčat.

Obecně o rajčatech

Rajče jedlé je trvalka, jež patří do čeledi lilkovitých. Jejím plodem je červená (oranžová či žlutá) bobule různých velikostí.

Rajče pochází ze Střední a Jižní Ameriky. V Evropě se rajčata pěstují poměrně krátkou dobu. Dostali se sem po objevení Ameriky v rámci pokolumbovkých výprav.

Rajčata jsou oblíbenou plodinou, kterou lidé pěstují doma - na zahrádkách, ve sklenicích i na balkonech. Je totiž možné pěstovat je v mírném podnebí. Odolávají chladu a celkově je pěstování rajčat nenáročné.

Rajče jedlé je pěstované pro svou chutnou bobuli mající zároveň mnohé vitamíny a další zdraví prospěšné látky.

Druhy rajčat

Existuje mnoho druhů rajčat. Jaký vybrat? Záleží na tom, kde a za jakých podmínek chcete rajčata pěstovat. Jinou odrůdu zvolíte pro pěstování rajčat na záhonek, jinou do skleníků.
Rozšířená jsou především tyčková rajčata. Mohou dorůst až dvoumetrové výšky. Proto také potřebují oporu v podobě tyček. Vhodnější jsou do skleníků a fóliových krytů, ale lze je také pěstovat venku.

Oporu většinou nepotřebují keříčková rajčata. Nejsou příliš náročné na čas ani na práci.
Chcete-li pěstovat rajčata na balkonu, sáhněte po keříčkách do truhlíků. Plody jsou středně velké a mají výbornou chuť. Existuje poměrně dost odrůd keříčkových rajčat do truhlíků lišících se svou velikostí i barvou.

Pěstování rajčat

Rozhodnete-li se pěstovat rajčata, měli byste k jejich výsadbě přistoupit na konci dubna či do druhé poloviny května. Konkrétní doba se odvíjí od počasí, ale i vybrané odrůdy.

Rajčata můžete pěstovat venku či ve skleníku. Základem je připravit si kvalitní půdu. Zkypřete ji do hloubky 25 cm a přidejte kompost. Můžete ho přidávat i rovnou do jam, do kterých budete dávat sazenice. Vždy pro pěstování rajčat používejte propustné, hlinitopísčité půdy. Rajčata by neměla být vystavována přímému slunci a nezasazujte je do míst, kde je hodně vlhkosti či průvan.

Pokud budete rajčata pěstovat venku, připravte si nejlépe vyvýšené záhony. Díky vyvýšení se půda dobře prohřeje, a to rajčatům svědčí. Kromě tepla by jim však neměl chybět dostatek čerstvého vzduchu. Pokud tedy pěstujete rajčata ve skleníku, pravidelně ho větrejte.

Aby vám rajčata dobře rostla, ať už venku či ve skleníku, jednou za tři týdny je přihnojujte, nejlépe rozpuštěným granulovaným hnojivem ve vodě.

Sklízejte rajčata na počátku plné zralosti. Sklízí se zpravidla od června do konce září, opět záleží na odrůdě a počasí. Ukazatelem zralosti je jejich pěkná červená barva (jde-li o odrůdu mající červenou barvu).

Pokud vám rajčata nedozrají do červené barvy, nechte je dozrát na suchém a teplém místě při teplotě alespoň 20°C.

Uvedli jsme si pouze obecné informace k pěstování rajčat. Další zásady se odvíjí podle toho, na jakou jejich úrodu se zaměříte.

Na co si dát při pěstování rajčata pozor

Rajčata je nutné, především v horkých letních dnech, pravidelně zalévat. Dejte si však pozor na to, abyste je nepřelévali. V opačném případě rostlinám uhnijí kořeny a pak uhyne celá rostlina.
Nadměrné vlhko či chlad jsou také živnou půdu pro různé plísně. Pokud ji necháte rozvinout, zničí vám všechna rajčata. Proto rajčata kontrolujte a všimnete-li si skvrn na listech či plodech, okamžitě je zlikvidujte a ostatní rajčata ošetřete fungicidním přípravkem. Napadne-li plíseň stonek rajčat, budete muset zlikvidovat celou rostlinu.

Kromě plísně mohou rajčata napadnout viry (např. virová mozaika rajčete, virus mozaiky pepina, virus tabákové mozaiky), houbové choroby (padlí rajčete, rakovina rajčete, koletotrichové vadnutí brambor, alternáriová skvrnitost rajčete, čerň rajčatová). Ze škůdců mohou rajčata napadnout např. mšice, molice či háďátka.

Proč pěstovat rajčata

Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny u nás. Můžete je jíst samostatně, ale také z nich připravovat zeleninové saláty i jiné pokrmy. Kromě toho, že si na nich pochutnáte, mají i mnoho blahodárných účinků na lidský organismus.

Díky lykopenu, který obsahují, chrání srdce před chorobami. Rajčata jsou i účinným antioxidantem pohlcujícím volné radikály. Mimo jiné také pomáhají odstraňovat z krve škodlivé druhy tuků.

Pomáhají rovněž v boji s některými druhy rakoviny a celkově podporují imunitu.

Z vitamínu jsou v rajčatech zastoupeny vitaminy B1, B2 a B6, kyselina listová, niacin, provitamin A. Bohatý je i na minerály, hlavně draslík, hořčík, železo a fosfor. Má vysoký podíl vlákniny a minimum tuku.

Z dalších pozitivních účinků rajčat si ještě jmenujme prevenci proti infekcím, podporu spánku, zlepšování nálady, odstraňování zácpy, ochranu sliznic atd. Zkrátka důvodu proč jíst rajčata je bezpočet. Vypěstujte si pro konzumaci svá vlastní.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Různé'
Tipy na jiné články