Hlíva ústřičná

16.12. 2014 • Zdraví 1209x

Tento název pro neznalé rozhodně pořádně rozproudí fantazii. Co vlastně si představit? Milovníci houbaření už ví, že se jedná o druh houby, která má velmi blahodárné účinky na lidský organismus. Není problém ji sehnat. Ať už v supermarketech, ve zdravé výživě, ale také v lékárně. Pokud si netroufnete na její přípravu, v každé lepší restauraci Vám ji s radostí připraví. Houbu rozhodně nezapře. Typická houbová chuť, ale i aroma je znát.

A proč ji zde vlastně uvádíme? Jak se liší od ostatních druhů hub? Právě svým složením, které je až neuvěřitelné. Většina hub za hlívou dost zaostává, co se obsahu látek týče.

Můžeme začít s výčtem látek, díky kterým je hlíva tak výjimečná. Hned v úvodu je dobré říct, že houba obsahuje velké množství vody, snad až devadesát procent celkového objemu. Díky tomu je houba velmi dietní, neobsahuje skoro žádné tuky, čímž se dá využít během období, kdy se snažíte zhubnout. Kromě nízkého procenta tuků má taky nízké procento nasycených mastných kyselin. Na druhou stranu obsahuje velké množství vlákniny, která výborně napomáhá trávení. Vláknina skvěle pročistí organismus, proto se využívá během diety. Kromě toho obsahuje také množství vitamínu B, D2, minerály a stopové prvky, a to především železo, sodík, draslík, fosfor, zinek, ale také selen, chrom, měď a jód. Tady náš výčet ještě nekončí. No posuďte sami, rozhodně toho není málo.

Konzumace hlívy ústřičné se doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem, nebo-li hypertenzí. Je to dáno tím, že obsahuje steroidy, které odvádí cholesterol z těla ven. Pokud bychom ještě dále zkoumali hlívu, objevili bychom, že obsahuje také esenciální i neesenciální mastné kyseliny. To všechno najdeme v jednom hřibu.

Konzumace hlívy ústřičné se rozhodně doporučuje všem. Pravidelně by ji měly požívat osoby, které si našly zálibu v alkoholu, a to z jednoho prostého důvodu. Alkohol je velmi špatný na lidská játra a právě hlíva má skvělé regenerační schopnosti. Játra budou fungovat, tak jak mají. Hlíva si pohlídá, aby játra nic nezatěžovalo, ani zbytečný tuk.

Kromě skvělých účinků na játra má hlíva výborné antibakteriální a antivirové účinky. Pravidelná konzumace vytvoří obranný štít těla proti těmto nežádoucím bacilům. Člověk se může vyhnout nachlazení, rýmě, chřipce, ale i angíně. Kromě těchto lehkých nemocí působí jako prevence proti nemocem srdce a rakovině.

Hlívu si můžete sami nasbírat a pak připravit. Pokud si netroufáte, zkuste restauraci, jak již bylo zmiňováno výše. Chcete-li pravidelně konzumovat hlívu, není nic jednoduššího, než si skočit do lékárny a koupit hlívu v podobě tabletek. Jedná se dokonce o kvalitnější způsob konzumace hlívy. Během tepelné úpravy se totiž mnoho zdraví prospěšných látek zničí.

Hlíva je skvělým detoxikačním pomocníkem. Tělo se naprosto pročistí, zbaví se nežádoucích látek i kilogramů. Proto se hlíva často doporučuje během redukčních diet. Výsledky jsou vidět i na kvalitě vlasů a nehtů. Vědci dokonce potvrdili, že pro lidi, mající nějaké chronické onemocnění, jako je třeba astma nebo diabetes, je hlíva velmi prospěšná. Po její konzumaci se průběh nemoci zlepší.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Zdraví'
Tipy na jiné články